VAARINSTRUCTIES

VAARINSTRUCTIE

VERLATEN BOX & HAVEN INVAREN

VERLATEN BOX

Op de boten zijn digitale vaarkaarten aanwezig met hierop alle havens
en faciliteiten. De grijze golf vaart veelal in de ochtenden tot begin middag en indien u later denkt aan te komen is reserveren een verstandige keuze. Ons advies is om vooraf even te bellen!

Het ideale vertrek is één iemand op de punt en één achter het roer.
Maak vervolgens eerst de lijnen los waar de wind niet vandaan komt
en maak daarna de andere lijnen los om stationair rustig achteruit de
box uit te draaien. U draait als u voor 70% de box uit bent, de achterkant van het schip de kant op waar de wind vandaan komt en u ziet de punt langzaam draaien. Zet de motor in neutraal en draai het roer volgens de roermeter volledig de andere kant op om zachter vooruit weg te varen. 
De punt draait perfect weg. Als de punt niet ver genoeg komt, moet u
het roer volledig de andere kant opdraaien en een stukje achteruit
varen om vervolgens rustig volledig naar de andere kant te draaien.
Nu kunt u gemakkelijk wegvaren. 

HAVEN BOX INVAREN

Vooraf bellen met de havenmeester maakt extra manoeuvreren onnodig. 
U bent op vakantie en één keer aanmeren is genoeg. Vraag aan de havenmeester waar u mag gaan liggen en vertel hem langs te komen, nadat u ligt. Hiermee voorkomt u om eerst aan te moeten meren om te melden, om vervolgens nog een keer te moeten aanmeren in een box.

Vaar de haven stationair in en vaar dan vijf kilometer per uur, hetgeen de maximale snelheid in een haven is. Door deze geringe snelheid is het schip even in haar achteruit zetten voldoende om stil te liggen. 

U zorgt ervoor dat er om de twee voorste bolders lange touwen liggen en leg deze ook om de achterste bolders klaar. Zorg ervoor dat de stootwillen net boven de waterlijn liggen voor de zijsteiger. Indien er geen zijsteiger is, volg dan de instructie om achteruit de box in te varen. 

Lees hier wat u kunt doen om uw vaarvakantie goed voor te bereiden. 

VOORUIT VAREN

Kijk naar het boxnummer en na akkoord vaart u met een ruime bocht
met de neus naar de box. U kan nu rustig en eenvoudig de box invaren. Zet het schip even in vooruit en vaar vervolgens neutraal langzaam de
box in. Gooi indien aanwezig de achterlijnen om de één of twee
aanwezige meerpalen, zet het schip kort in haar achteruit en u ligt stil.
De voorzijde kan worden vastgelegd. Neem de tijd en speel met het schip. het schip laat zich makkelijk afduwen, maar is ook heel goed te corrigeren met de schroef. Door achteruit links te draaien en vooruit rechts, zal de punt snel naar rechts gaan en omgekeerd zal het schip naar links gaan. Neem de tijd om dit rustig te proberen!

ACHTERUIT VAREN

Leg het schip recht voor de box en laat de motor kort achteruit gaan.  
Als het schip een kant kiest en u stuurt bij, maar het is niet voldoende,
draai dan het roer de tegengestelde richting op en geef het schip vervolgens vanuit neutraal een tikje vooruit. Het schip ligt dan weer op koers en u kan achteruit verder gaan. Op deze manier vaart u rustig de
box in. Vergeet ook niet om de persoon aan de voorzijde de lijnen om de palen aan te laten leggen.

Bekijk hier de tips van Watersport-TV om met een boot achteruit een box in te varen.

AFMEREN AAN EEN KADE

Om af te meren aan een kade vaart u met de neus lichtjes richting de kade. Stuur vervolgens in, zodat u de achterkant zachtjes met stootwillen er tussen tegen de kade aan kan laten duwen. Leg de achterkant vast en zet de boot zachtjes in haar vooruit om af te meren.

Het afmeren is belangrijk. Met name het goed leggen van de trossen en het springen. Bekijk hier de tips over het aanleggen van een boot.

VERTREKKEN VANAF KADE

Leg aan de voorzijde een lijn naar achter, om het schip met haar kont
naar buiten te laten gaan. U doet dit door de bal aan de voorzijde,
waar het schip de kant gaat raken, te plaatsen. Test dit heel langzaam
en maak vervolgens het schip aan de voorzijde vast. Vaar langzaam
vooruit, totdat u vindt dat de boot ver genoeg met haar kont naar
buiten ligt. Zodra de boot ver genoeg ligt, vaart u voor- of achteruit
weg om uw route verder te vervolgen.

SCHUTTEN

Laat u niet gek maken en vaar stationair de sluis in. De kans op schade is hierdoor minimaal. Blijf altijd rustig en als er onverhoopt iets niet lekker gaat, pak dan een stootwil en bescherm het schip van een ander en het schip waar u op zit. 

Schutten zonder ander pleziervaart
U komt aan en er is geen ander schip. Meldt u eerst aan bij de meldsteiger of bel met het nummer op de kaart. Als er camera’s hangen hoeft u niet te bellen. Als de sluis een rood ligt geeft, kan u niet varen. Zodra de sluislampen rood groen kleuren, maakt u zich klaar voor vertrek. Draai bij groen licht de voorzijde van de boot flink van de kant. Draai het roer naar de kant toe om de kont van het schip ook van de andere kant te laten of duw af. Vaar zo ver mogelijk door in de sluis en leg eerst de achterzijde vast. De persoon aan de voorzijde doet hetzelfde aan de voorkant. Gebruik hiervoor de lange touwen (landvasten). Zet de motor uit, wikkel het touw eenmaal om de bolder en houdt haar vast. U gaat nu omhoog of omlaag. Dit merkt u aan de touwen. 

Schutten met ander pleziervaart
Als u aankomt en er liggen reeds schepen te wachten, verleent u deze schepen nadat de sluis leeg is voorrang. Houdt altijd rechts aan en ga niet voor de schepen liggen dobberen. Leg de stootwillen op de juiste hoogte en kijk of er plaats aan de muur is. De regel blijft om zo ver mogelijk naar voren te varen. Indien er geen plaats aan de muur is, gaat is langszij. 

SLUIS BEROEPVAART

U laat de beroepsvaart voorgaan. Probeer niet recht achter de beroepsvaart te gaan liggen. Zodra de schroef inslaat ontstaat er namelijk een flinke kracht op de lijnen aan de voorzijde. Ligt u er toch achter, let hier dan op en laat u niet wegblazen. De lijn een extra keer om de bolder leggen is veelal voldoende. U blijft achter de beroepsvaart, tenzij anders aan u doorgegeven door de sluissteward.

U vaart altijd rechts! Indien er groene boeien aanwezig zijn, vaart u hier dicht langs (ongeveer 2 meter). Indien er groen met witte rechte boeien (de anderhalve meter betonning) zijn, de aan te houden boeien ook op twee meter afstand houden. 

HEERLIJK CRUISEN OP HET WATER

LET WEL OP DE VOORRANGSREGELS

Het grote verkeer heeft altijd voorrang! Het grote verkeer ziet u veelal niet. Ga bij voorkeur achterlangs deze schepen
en niet te dichtbij in verband met de trek achter deze grote schepen. Pontjes hebben ook altijd voorrang en varen soms aan een ketting.
Deze ketting raken, betekent einde vakantie. Ga dan ook nooit kort voor of achterlangs een pont. Geef ze de ruimte!

Zeilschepen varend onder zeil kunnen slecht manoeuvreren en hebben hierdoor veelal voorrang.
Het is voor zeilers veel gedoe om van koers te wijzigen. Geef ook hen de ruimte en het varen is en blijft fantastisch! 

Scroll naar top